VS-klimaatexpert: Bush en NASA wilden me zwijgen opleggen

Date: 28-01-2006

Een topwetenschapper van de NASA inzake klimatologie heeft tegenover de gezaghebbende krant New York Times (NYT) gezegd dat de regering Bush en het Amerikaanse ruimtevaartbureau hebben geprobeerd hem het zwijgen op te leggen sinds hij in een lezing vorige maand heeft opgeroepen tot onmiddellijke reducties van de uitstoot van gassen die tot de opwarming van de Aarde bijdragen.
Wetenschapper James Hansen, die lange tijd directeur is geweest van het Goddard Institute for Space Studies, vertelde de kwaliteitskrant dat het hoofdkwartier van de NASA in Washington de medewerkers van de dienst public relations (PR) had opgedragen al zijn komende lezingen, papers, mededelingen op de website van Goddard en aanvragen voor interviews te herzien.
Hansen (63) verzekerde de krant niet te zullen wijken. "Zij denken dat hun taak is censuur uit te oefenen op informatie die naar het (grote) publiek gaat".
Dean Acosta, een adjunct van het hoofd PR van de NASA, zei dat er geen pogingen zijn om de wetenschapper het zwijgen op te leggen. "Dat is niet de manier waarop we hier bij de NASA werken. Wij promoten openheid en spreken met feiten".
Volgens de NYT zaterdag is Hansen een "vooraanstaande autoriteit" op het vlak van klimaatswijziging. Sinds 1998 wijst hij publiek op de bedreiging op langere termijn die er van broeikasgassen uitgaat. In 2001 werd hij ook twee keer uitgenodigd om vice-president Dick Cheney en andere leden van de regering Bush te briefen over het fenomeen.
Maar luidens de krant viel hij in 2004 uit de gunst van het Witte Huis na een lezing aan de Universiteit van Iowa, nog voor de presidentsverkiezingen. Hij klaagde er toen over dat klimaatwetenschappers door de regering de mond werden gesnoerd en kondigde toen aan voor (de Democratische) senator John Kerry te willen stemmen.
De vorser vertelde de NYT in meerdere vraaggesprekken dat richtlijnen omtrent zijn verklaringen over de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen via informele telefoontjes kwamen, zodat er dus geen sporen via documenten zijn te vinden. Volgens Hansen kwamen de jongste pogingen er toen hij op de jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse Geofyische Vereniging op 6 december in San Francisco zei dat aanzienlijke uitstootvermindering te realiseren is met bestaande technologie, in het bijzonder met betrekking tot gemotoriseerde voertuigen. Hij zei toen ook dat zonder Amerikaans leiderschap de klimaatsverandering van de Aarde een "andere planeet" zou maken. Bovendien toonde de wetenschapper op 15 december aan dat 2005 wellicht het warmste jaar was op minstens een eeuw tijd. 
Overzicht
03-11-2012
Prof Dr Udo Limpopo doet het weer
15-02-2011
Demonstratie Tesla Coil in de Frontier Bookshop
23-12-2010
Film Skyline
30-11-2010
NASA: Doorbraak in zoektocht naar buitenaards leven
24-11-2010
IndonesiŽ wil al z'n regenwoud omhakken
18-11-2010
Straling draadloos internet slecht voor bomen en planten
18-11-2010
Duits blad voert bewijs aan voor nazi-ufo Hitler
07-11-2010
Niet president, maar elite bestuurt de VS
16-07-2010
CO2 arme motoren in Brummen
27-03-2010
Toetanchamon was kind van incestueuze relatie