Vaker vis eten is gezond, te vaak niet

Date: 05-10-2007

Vaker vis eten is gezond, te vaak vis eten niet. Dat besluit Isabelle Sioen, werkzaam aan de vakgroepen Maatschappelijke Gezondheidkunde, Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit van de Universiteit van Gent, in haar doctoraatsverhandeling.

"Regelmatig vis eten is nodig voor voldoende inname van omega-3 vetzuren. Enkel wie drie keer per week vette vis eet, zoals zalm, haring of sardines, bereikt de grenswaarde van dioxineachtige componenten in zijn voeding", aldus Sioen. "Tot op vandaag beklemtonen studies het belang van omega-3 vetzuren en vis en zeevruchten in het voedingspatroon."

Uit het onderzoek van Sioen blijkt dat twee keer per week vette vis eten nodig is om de aanbeveling voor langketen omega-3 vetzuren te halen. Die aanbeveling kan ook worden gehaald door te variŽren tussen vette en magere vis, maar dan moet vis drie keer per week op het menu staan. Hierbij is het wel belangrijk te vermelden dat de inname van dioxineachtige componenten de grenswaarde bereikt wanneer vette vis drie keer of meer per week op het menu staat.

Het gezonde imago van vis en zeevruchten wordt de laatste jaren echter verstoord door negatieve boodschappen over de aanwezigheid van chemische contaminanten. Uit de evaluatie van de inname van contaminanten besluit Sioen dat de kwikcontaminatie van vis en zeevruchten niet tot toxicologische risico's leidt voor de Belgische bevolking. Daarentegen werd de grenswaarde voor dioxineachtige componenten wel overschreden door mensen die heel vaak vis consumeren, een overschrijding die zelfs reeds vastgesteld werd zonder het in rekening brengen van andere voedingsmiddelen die ook dioxineachtige contaminanten bevatten.

Uit het doctoraatsonderzoek van Sioen valt ook af te leiden dat de vervanging van omega-6 rijke oliŽn door omega-3 rijke oliŽn, zoals lijnzaad- en koolzaadolie, in bepaalde samengestelde levensmiddelen zoals koekjes, een zeer positieve invloed kunnen hebben op de preventie van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker. 
Overzicht
03-11-2012
Prof Dr Udo Limpopo doet het weer
15-02-2011
Demonstratie Tesla Coil in de Frontier Bookshop
23-12-2010
Film Skyline
30-11-2010
NASA: Doorbraak in zoektocht naar buitenaards leven
24-11-2010
IndonesiŽ wil al z'n regenwoud omhakken
18-11-2010
Straling draadloos internet slecht voor bomen en planten
18-11-2010
Duits blad voert bewijs aan voor nazi-ufo Hitler
07-11-2010
Niet president, maar elite bestuurt de VS
16-07-2010
CO2 arme motoren in Brummen
27-03-2010
Toetanchamon was kind van incestueuze relatie